CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Monday, 23 November 2009

Alhamdulillah..akhirnya



Alhamdulillah.. sebaik sahaja selesai Majlis Kesyukuran Pernikahan Saudara Irwan & Isterinya...semalam saudara Syahrul pula mengumumkan utk mengakhirkan zaman bujangnya bersama bakal isterinya, Rahimah Abd Rahman..Syukur kpd Allah memberikan pasangan2 ini jalan membina rumah tangga...Semoga Allah memberkati kalian hingga ke syurga..

Kepada Irwan (sahabat sepermainan dari sekolah rendah), maaf dapat hadir ke kedua-dua majlis memandangkan sekarang saya masih lagi di Perak menghadapi paper2 terakhir di UTP..insyAllah esok mengakhiri sgalanya..InsyAllah Hari Raya sampai la kawe di rumah anda..

kepada Syahrul (sahabat baikku) dan Rahimah, insyAllah saya akan hadir di rumah anda..kalo ade keje yg memerlukan tenaga org muda inform la..saya akan turun bersama sahabat2 lain utk membantu..insyAllah..

sekali lagi utk kedua2 pasangan, tahniah dan moga Allah merahmati kalian..
wassalam

p/s: blog keluarga fitrah syahrul dan rahimah..(http://keluargafitrah.blogspot.com/)..

Friday, 20 November 2009

Lagu Acheh - Aneuk Yatim

salam..dalam keadaan yg sedang cuba utk belajar bahasa aceh, terjumpe pula lagu yg pernah saya dgr dulu..cukup sedih dan menyayat hati..


Aneuk Yatim – by Rafly

Jino lon kisah saboh riwayat
Kini kuceritakan sebuah riwayat

Kisah baro that…baro that di Aceh Raya
Kisah yang baru terjadi di Aceh Raya

Lam karu Aceh..Aceh Timu ngon Barat ngon Barat
Dalam kekisruhan Aceh.. Aceh, Timur dan Barat

Di saboh tempat…tempat meuno calitra
Disuatu tempat..begini ceritanya

Na sidro aneuk jimo siat at
Ada seorang anak yang menangis terus

Lam jiep jiep saat saat dua ngon poma
Terus menagis dipangkuan ibunya

Ditanyong bak ma bak ma ayah jino pat..jino pat?
Ditanya pada ibunya, dimana ayah sekarang

Ilon rindu that…rindu that
Aku sangat rindu, rindu sekali

keuneuk eu rupa
ingin melihat wajahnya

Nyo mantong hudep meupat alamat
Kalau masih hidup, dimana tinggalnya

Uloun jak seutot ..jak seutot oh watee raya
kan ku datangi, datangi waktu lebaran

Nyo ka meuninggai..meuninggai
Jika meninggal..meninggal

Meupat keuh jirat ..ouh jirat
Mana kuburan kuburannya

Loun keuneuk jak siat …jak siat loun baca do’a
Aku kan datang kan datang, membaca doa

Udeep di poma oh tan lee Ayah
Hidup si ibu tanpa sang ayah

Loun jak tueng upah tueng upah
Ku cari kerja ya kerja

Loun bri bu gata
Untuk kehidupan bunda

Ka naseb tanyo geutanyo Kehendak bak Allah..bak Allah
Sudah nasib kita, kehendak Allah ya Allah

Adak pih susah… susah tetap loun saba
Walaupun susah oh susah tetap bersabar

Se eu’t lee poma…aneuk meutuah
Dijawab ibunya , wahai anakku

Kehendak bak Allah..bak Allah geutanyo saba
Kehendak Allah ya Allah, kita bersabar

Bek putouh asa ..hai asa cobaan Allah..Ya Allah
Jangan putus asa hai asa, cobaan Allah ya Allah

Saba ngon tabah ..ngon tabah dudo bahgia..
Sabar dan Tabah dan tabah, akhirnya bahagia

Talakee do`a ..taniet bak Allah
Kita berdoa, Niatkan pada Allah

Ubee musibah..musibah bek lee trok teuka
Semua musibah..musibah, jangan lagi datang

Aceh beu aman..beu aman bek lee ro darah..ro darah
Aceh harus aman, jangan lagi tumpah darah

Seuramo mekkah..mekkah beu kong agama.
Serambi Mekah, Kuatkan agama

Wednesday, 18 November 2009

Pendedahan 360

salam..

terkejut atau tidak, pendedahan Three Sixty mlm ni sgt membimbangkan..257,000 anak luar nikah dilahirkan dan didaftarkan pada tahun ni dan secara puratanya, setiap bulan ada 2000 anak luar nikah dilahirkan..dan jika dikira-kira ada lebih 80 anak luar nikah dilahirkan setiap hari di Malaysia..betapa besarny nilai ni tuan2 puan2...

ada juga bberapa buah universiti telah menjalankan kaji selidik dlm masalah sosial dan hasilnya: terdapat 4juta org remaja perempuan pernah melakukan hubungan seks luar nikah sewaktu remaja mereka..Allahurabbi, ramainya dan teruknya masalah ini...

lebih mengejutkan, di dlm beberapa wawancara bersama beberapa remaja dlm rancangan 360 tersebut, majoritinya baru shaja selesai menjawab kertas peperiksan SPM pagi dan petangnya sudah berada di kompleks membeli belah..alasannya, "mencari kebebasan, nak melepak dan sbgnya"...

ada juga video yg membayangkan remaja2 mula meminati benda2 yg tidak berfaedah..(break dance dan bermacam macam dance) yg semata mata utk kepuasan hati dan utk dipertontonkan di jalanan kota raya..dari gerak geri yg susah dan memenatkan itu jelas mereka mmg menghabiskan masa yg lama utk berlatih..(secara jujurnya sy rase ape la dorg buat ramai2 ni, mcm xde keje, duk tgk org dance, pastu gelak tgh panas)...



dan lebih menyedihkan, apabila ditanyakan pada mereka, "Apa punca jadi begini?"..

Rata-ratanya menjawab, "Mak bapak x bagi kebebasan, kalo boleh nk balik umah utk tido je, lepas bangun, terus keluar utk lepak"...ada juga yg kate "mak bapak sekarang kene paham la kan ape remaje skang nak..mereka tak leh kongkong.." dan ada juga yg cakap "mak bapak ni anggap ktorg macam budak2 kecik lagi..tak de kebebasan."


apa takrif kebebasan bagi generasi ini??apakah ini realiti generasi Y yg benar2 berbeza dgn generasi X..? ataupun merekalah generasi Z yg mula menjalar tumbuh..sama2lah kita fikir dan sama2 ambil tindakan..wassalam

Monday, 16 November 2009

Tazkirah Subuh termisteri

assalamualaikum...


pagi td walaupun agak terlewat ke masjid, sempat jugak solat bersama imam pertama..kesejukan pagi menyebabkan agak perlahan utk bangun dan kepalaku sedikit pening..apapun, selesai solat berjemaah..tibe2 sorang sahabat international student bangkit dari saf pertama dan terus mengatakan sesuatu yg agak sukar difahami..ustaz Zuriat dan para jemaah yg masih dlm keadaan selesai solat dan masih lagi berwirid bersama-sama...

saudara kite tu terus memperkenalkan diri dan negera asalny.jelas di wajahny seribu satu msalah yg membebani jiwa dan batinnya..yg kedengaran jelas waktu itu "I juz want to meet my ambassador, i want to go back to my country..i want to meet my family..please help me "..dan diulangi juga "i come here juz to future my study..thats all..there are people who want to kill me here..i want to go back"..

dan byk lagi yg diperkatakan dan diluahkan kepada jemaah, akhirny smua jemaah bertenang dan saudara itu mula duduk kembali setelah ditenangkan Ustaz Dawi Cahyono...diberikan dua botol air mineral dan buah tamar..katanya dlm penjelasan kepada Ustaz Dawi dan Abg Saiful, die sudah tidak mahu belajar, ada org mahu bunuh die, die di tahan security dan macam2 lagi..

kerutan mukanya menunjukkan stress yg teramat, mungkin masalah x dpt adapt ngan malaysia atau mungkin jua ada masalah dgn kawan2 senegara, atau masalah dgn senior, atau mungkin juga masalah emosi..apapun, sahabat td di bwa breakfast dan ke klinik utk rawatan seterusny utk memenangkan beliau..

Moral of story: dont put urself down with the problems, but try to resist them..and dont face it alone, tell the others that u trust..ask their advice, dont act membuta tuli..think relevant and act relevant..and last but not least, dont skip ur breakfast..wassalam

Thursday, 12 November 2009

Melangkah.......


Sayu terpisah
hikayat indah kini hanya tinggal sejarah
berhembus angin rindu
begitu nyamannya terhidu wangian kasihmu
hujan lebat mencurah kini
bagaikan tiada henti
kaulah laguku kau irama terindah
tak lagi kudengari
kau pergi.. pergi..
sepi tanpa kata
terdiam dan kaku tak daya kau kulupa
apa pun kata mereka
biarkan kenangan berbunga di ranting usia

Sunday, 8 November 2009

Orang Kita...

assalamualaikum...salam piala malaysia..


Org kita?..org siapa??org mane???

Buat tatapan semua, bukan ditujukan pada sesiapa..tapi pada diri sendiri jua...

Org kita,

Selalu cakap begini begitu, tapi satu pun tak terbuat, terlupa, terlelap dan hanyut...

Org kita,

Selalu ke sana ke mari, sibuk situ sini, tp akhirnya entah ke mana waktu solat berjemaahnya...

Org kita,

Selalu berhujah itu ini, tapi waktu solatnya selalu terlambat....

Org kita,

Selalu komen itu ini, tapi amalan sendiri x mau lihat...yg nampak, ini salah org lain...

Org kita,

Selalu bertangguh dlm perkara yg banyak, sedangkan masih banyak yg keciciran...

Org kita,

Selalu suka buang masa, kalo sudah free, masjid pun susah nk pegi...

Apakah kita lupe, firman Allah subhanallah taala, dlm surah AlBaqarah, ayat 44::

أَتَأْمُرُونَالنَّاسَبِالْبِرِّوَتَنسَوْنَأَنفُسَكُمْوَأَنتُمْتَتْلُونَالْكِتَابَأَفَلاَتَعْقِلُونَ


Maksudnya:: Adakah kamu menyuruh org lain berbuat baik, sedangkan kamu lupa akan diri sendiri..Padahal kamu membaca AlQuran. Apakah kamu tidak berakal?

Berikut adalah tafsir ayat ni, janganlah kita menjadi seperti pendeta2 Yahudi seperti dinyatakan dalam ulasan di bawah..wassalam


Firman Allah swt, dalam ayat ini juga ditujukan kepada Pendeta pendeta Yahudi. Allah telah mencela tingkah laku dan perbuatan mereka yang tidak baik dan ditunjukkan-Nya kepada mereka jalan keluar dari kesesatan-kesesatan itu. Di antara kesesatan-kesesatan yang telah mereka lakukan ialah bahwa bangsa Yahudi mengatakan bahwa mereka beriman kepada kitab-kitab suci mereka, yaitu Taurat dan mereka melaksanakan petunjuk-petunjuknya dan akan tetap memelihara dan membacanya. Akan tetapi ternyata mereka tidak membacanya dengan baik karena membaca dengan baik berarti mengimaninya menurut cara yang diridai Allah. Pendeta-pendeta mereka yang bertugas untuk menyuruh dan melarang, hanya mau menyebutkan yang hak yang terdapat dalam ajaran kitab suci itu, apabila sesuai dengan keinginan hawa nafsu mereka dan mereka tidak mengerjakan hukum-hukum yang terdapat dalam kitab itu apabila berlawanan dengan hawa nafsu mereka. Pendeta-pendeta Yahudi yang berada di kota Madinah secara rahasia menasihatkan kepada orang orang lain untuk beriman kepada Nabi Muhammad saw, akan tetapi mereka sendiri tak mau beriman kepadanya. Mereka menyuruh orang lain untuk taat kepada Allah dan melarang mereka dari perbuatan maksiat tetapi mereka sendiri melakukan per buatan-perbuatan maksiat itu.
Dalam ayat ini disebutkan bahwa mereka "melupakan" diri mereka. Maksudnya ialah "membiarkan" diri mereka merugi, sebab sudah tentu bahwa biasanya manusia tidak pernah melupakan dirinya untuk memperoleh keuntungan dan ia tak rela apabila wing lain mendahuluinya mendapat kebahagiaan. Maka ungkapan "melupakan" itu menunjukkan betapa mereka melalaikan dan tidak memuliakan apa-apa yang sepatutnya mereka lakukan.
Maka seakan-akan Allah berfirman, "Jika benar-benar kamu yakin kepada janji Allah bahwa Dia akan memberikan pahala atas perbuatan yang baik dan Dia mengancam akan mengazab orang-orang yang meninggalkan perbuatan perbuatan yang baik itu, maka mengapakah kamu melupakan kepentingan dirimu sendiri".
Cukup jelas bahwa susunan kalimat ini mengandung celaan yang tak ada taranya karena barang siapa menyuruh orang-orang lain untuk melakukan sesuatu perbuatan kebaikan padahal ia sendiri tidak melakukannya, berarti ia telah menyalahi ucapannya sendiri.
Para pendeta yang selalu membacakan kitab suci itu kepada orang-orang lain lebih mengetahui isi kitab itu dari orang yang mereka suruh untuk mengikutinya. Dan adalah besar sekali perbedaan antara orang yang melakukan suatu perbuatan, padahal ia belum mengetahui benar-benar faedah dari perbuatan itu, dengan orang yang meninggalkan perbuatan itu padahal ia mengetahui benar-benar faedah dari perbuatan yang ditinggalkannya itu.
Oleh sebab itu Allah swt, memandang bahwa mereka seolah-olah tidak berakal, sebab orang yang berakal, betapa pun lemahnya, tentu akan mengamalkan ilmu pengetahuannya itu.
Firman Allah swt. ini, walaupun ditujukan kepada bangsa Yahudi, namun ia menjadi pelajaran pula bagi yang lain. Sebab itu, setiap bangsa, baik perseorangan maupun keseluruhannya, hendaklah memperhatikan keadaan dirinya dan berusaha untuk menjauhkan diri dari keadaan dan sifat-sifat seperti yang terdapat pada bangsa Yahudi itu yang dikritik dalam ayat tersebut di atas, supaya tidak menemui akibat seperti yang mereka alami. [1]

[1] http://users6.nofeehost.com/alquranonline/Alquran_Tafsir.asp?pageno=3&SuratKe=2#44

Saturday, 7 November 2009

My final Final Exam

Final Exam July 2009


Subject Tarikh






1 OM (3 credit hours) 11/11/2009




2 HRM (3 credit hours) 13/11/09




3 EIS (2 credit hours) 14/11/09




4 EM II (3 credit hours) 17/11/09




5 IACS (3 credit hours) 24/11/09




Tuesday, 3 November 2009

Semalam, hari ini dan esok

salam kesibukan di akhir2 sem final year...

dlm kesibukan menyiapkan pelbagai report yg x henti2 kunjung tibanya..lepas satu, satu datang dan memeningkan..semoga Allah memberikan kekuatan pada sahabat2 ku yg bakal bergraduasi itu..diberikan kekuatan utk menyiapkan smuany yg masih belum selesai...

semalam, kekalutan dan kepenatan menyiapkan beberapa report lab dan project..mmg agak kelam kelibut kerana smuany datang serentak..harini lak kene htr softbound FYP yg belum siap itu..mujur SV ku mmberi masa hingga kamis utk di check skali lagi

harini dan pagi td secara specificny, kami sama2 makan roti + teh tarik di USM cafe..makanan terhidang tp x de selera tuan..fyp x siap, macam mane nk rase hepi..huhu..siap pulak SV kate "awak ni kalo macam ni dapat C + je paling tiggi"..lagi la down

esok, presentation HRM adalah agenda utama dan menyiapkan troubleshoot terakhir utk fyp ku..kalo x jadi gak,..hanya Allah jua yg tau bertape siksany jiwa dek projek rm18k ni..

tambahan pula demam menjadi ujian kepada ku di saat ni..Allahurabbi

sahabt2..doakan kemenangan ku dlm pertempuran ini..wassalam

Wednesday, 28 October 2009

Mesej dari seorang sahabat...

salam...

semalam selesai Operation management dan makan malam bersama team project members, kami solat Isyak di masjid an-nur..selesai solat trus keluar utk kerja2 seterusny..dlm keadaan kalut itu, kelihatan beberapa sahabat sedang berkerumun dan berbincang seolah olah ada sesuatu yg berlegar di ruang legar kotak pemikiran mereka..lantas sy pun bertanya dan tanpa soal panjang mereka menyuakan handset seorang sahabat yg menerangi kawasan gelap itu..
erm, dlm 15 minit juge sy mengambil masa utk fahami apa yg mesej tersebut sampaikan..bukan saje panjang tp isiny sukar difahami..sehinnga kini masih terfikir..kalo ade sesiapa di luar sana yg mampu membantu berikut adalah isi2 mesej tersebut:::


"Berkelompok adalah terlarang, menganggotai jemaah2 Islam dan menolak kelompok lainnya dan bangga terhadap kelompok sendiri yg dibangunkan di atas dasar hawa nafsu bahkan ianya menyelisihi para sahabat Nabi SAW yg tidak berpecah dlm urusan aqidah merupakan celaan yg sgt tercela. Lihat surah 2:176, 3:103, 6:159,30:31, jika benar perbuatan berjemaah/berkelompok itu dibenarkan, secara logika adakah boleh jemaah2 tersebut menyelisihi Quran Sunnah dan juga amalan para sahabat? Tentunya tidak..tapi hakikatnya ribuan jemaah Islam yg menyelisihi Quran Sunnah kerana mereka berkelompok..."

Identiti dan number pengirim adalah dirahsiakan..

siapakah yg dapat merungkai persoalan di atas??kerana sukar utk difahami dan menyukarkan..wassalam

Sunday, 25 October 2009

Surah Al Hujurat (Ayat 1 - 3)

Ayat 1 (Terjemahan)

يَاأَيُّهَاالَّذِينَآمَنُوا لَاتُقَدِّمُوابَيْنَيَدَيِاللَّهِوَرَسُولِهِوَاتَّقُوااللَّهَإِنَّاللَّهَسَمِيعٌعَلِيمٌ

Hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu mendahului Allah dan Rasul-Nya dan bertaqwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.

Tafsir

Di ayat ini, Allah SWT mengajarkan kesopanan kepada kaum muslimin ketika berhadapan dengan Rasulullah saw. dengan dua cara: pertama, dalam perbuatan, dan kedua, dalam hal percakapan. Mengenai yang pertama, Allah SWT memperingatkan kaum mukminin supaya jangan mendahului Allah dan Rasul-Nya dalam menentukan suatu hukum atau pendapat.
Mereka dilarang memutuskan suatu perkara sebelum membahas dan meneliti lebih dahulu hukum Allah dan (atau) ketentuan dari Rasul-Nya terhadap masalah itu supaya keputusan mereka jangan menyalahi apalagi bertentangan dengan syariat Islam, sehingga dapat menimbulkan kemurkaan Allah. Yang demikian ini sejalan dengan yang dialami oleh sahabat Nabi Muhammad saw yaitu Muaz bin Jabal ketika akan diutus ke negeri Yaman. Rasulullah saw bertanya: "Kamu akan memberi keputusan dengan apa?". Dijawab oleh Muaz: "Dengan kitab Allah". Nabi bertanya lagi: "Jika tidak kamu jumpai dalam kitab Allah, bagaimana?". Muaz menjawab: "Dengan Sunah Rasulullah". Nabi Muhammad saw bertanya lagi: "Jika dalam Sunah Rasulullah tidak kamu jumpai, bagaimana?". Muaz menjawab: "Aku akan ijtihad dengan pikiranku". Lalu Nabi Muhammad saw menepuk dada Muaz seraya berkata: "Segala puji bagi Allah yang telah memberi taufik kepada utusan Rasul-Nya tentang apa yang diridai Allah dan Rasul-Nya".
Dalam ayat ini, Allah SWT memerintahkan kepada kaum mukminin supaya melaksanakan perintah Allah, menjauhi larangan-Nya dan supaya jangan tergesa-gesa melakukan perbuatan atau mengemukakan pendapat dengan mendahului Alquran dan hadis Nabi, yang ada hubungannya dengan sebab turunnya ayat ini. Tersebut dalam kitab Al-Iklil bahwa mereka dilarang menyembelih korban pada hari Raya Idul-Adha sebelum Nabi menyembelih, dan dilarang berpuasa pada hari yang diragukan. Kemudian Allah SWT. memerintahkan supaya mereka tetap bertakwa kepada-Nya karena Allah Maha Mendengar segala percakapan dan Maha Mengetahui segala yang terkandung dalam hati hamba-hamba-Nya.


Ayat 2 (Terjemahan)

يَاأَيُّهَاالَّذِينَآمَنُوا لَاتَرْفَعُواأَصْوَاتَكُمْفَوْقَصَوْتِالنَّبِيِّوَلَاتَجْهَرُوالَهُبِالْقَوْلِكَجَهْرِبَعْضِكُمْلِبَعْضٍأَن تَحْبَطَأَعْمَالُكُمْوَأَنتُمْلَاتَشْعُرُونَ

Hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu meninggikan suaramu lebih dari suara Nabi, dam janganlah kamu berkata padanya dengan suara keras sebagaimana kerasnya (suara) sebahagian kamu terhadap sebahagian yang lain, supaya tidak hapus (pahala) amalanmu sedangkan kamu tidak menyadari.

Tafsir

Dalam ayat ini, Allah SWT. mengajarkan kepada kaum Mukminin kesopanan jenis kedua yaitu sopan dalam percakapan ketika berhadapan dengan Nabi Muhammad saw. Allah SWT melarang kaum Mukminin meninggikan suara mereka lebih dari suara Nabi. Mereka dilarang untuk berkata-kata kepada Nabi dengan suara keras sebagaimana kerasnya suara mereka sendiri karena perbuatan seperti itu tidak layak menurut kesopanan dan dapat menyinggung perasaan Nabi sendiri. Terutama jika dalam ucapan-ucapan yang tidak sopan itu tersimpan unsur-unsur cemoohan atau penghinaan yang menyakitkan hati Nabi dan dapat menyeret dan menjerumuskan orangnya kepada kekafiran, yang mengakibatkan hapus dan gugurnya semua pahala amal kebaikannya di masa yang lampau, padahal semuanya itu terjadi tanpa disadarinya.
Ayat ini mengandung peringatan pula antara lain para pembuat lelucon profesional jika sedang mengadakan lawakan untuk membuat tertawa para penonton agar dalam mengemukakan humor-humornya jangan sekali-sekali menyinggung kehormatan agama atau ajarannya yang dapat menjerumuskan mereka secara tidak sadar ke dalam jurang kemurtadan, dan dengan demikian menyebabkan hapus dan gugurnya segala pahala kebaikan mereka di masa lampau.
Diriwayatkan oleh Bukhari dari Ibnu Abi Mulaikah bahwa Abdullah bin Zubair memberitahukan kepadanya bahwa telah datang satu rombongan dari Kabilah Bani Tamim kepada Rasulullah saw. Berkatalah Abu Bakar: "Rombongan ini hendaknya diketuai oleh Qa'qa' bin Ma'bad". Umar Ibnu Khattab berkata: "Hendaknya diketuai oleh Al-Aqra' Ibnu Habis". Abu Bakar membantah, "Kamu tidak bermaksud lain kecuali menentang aku". Umar menjawab: "Saya tidak bermaksud menentangmu". Maka timbullah perbedaan pendapat antara Abu Bakar dan Umar sehingga suara mereka kedengarannya bertambah keras, maka turunlah ayat ini. Sejak itu, Abu Bakar bila berkata-kata kepada Nabi Muhammad saw., suaranya direndahkan sekali seperti bisikan saja, demikian pula Umar. Oleh karena sangat halus suaranya hampir-hampir tak terdengar sehingga sering ditanyakan lagi apa yang diucapkannya itu.
Mereka sama-sama memahami bahwa ayat-ayat tersebut sengaja diturunkan untuk memelihara kehormatan Nabi Muhammad saw. Dan setelah turun ayat ini, maka sabit bin Qais tidak pernah datang lagi menghadiri majelis Rasulullah saw., dan ketika ditanya oleh Nabi tentang sebabnya ia tidak lagi menghadiri majelis taklimnya, Sabit menjawab: "Ya Rasulullah, telah diturunkan ayat ini dan saya adalah seorang yang selalu berbicara keras dan nyaring. Saya merasa khawatir kalau-kalau pahala saya akan hapus sebagai akibat kebiasaan saya itu". Dijawab oleh Nabi Muhammad saw: "Engkau lain sekali, engkau hidup dalam kebaikan dan Insya-Allah akan mati dalam kebaikan pula; engkau termasuk ahli surga". Sabit menjawab: "Aku sangat senang gembira oleh berita yang menggembirakan itu, dan saya tidak akan mengeraskan suara saya terhadap Nabi untuk selama-lamanya".
Maka turunlah ayat yang kemudian ini:


Ayat 3 (Terjemahan)

إِنَّالَّذِينَيَغُضُّونَأَصْوَاتَهُمْعِندَرَسُولِاللَّهِأُوْلَئِكَالَّذِينَامْتَحَنَاللَّهُقُلُوبَهُمْلِلتَّقْوَىلَهُممَّغْفِرَةٌوَأَجْرٌعَظِيمٌ

Sesungguhnya orang-orang yang merendahkan suaranya di sisi Rasulullah mereka itulah orang-orang yang telah diuji hati mereka oleh Allah untuk bertaqwa. Bagi mereka ampunan dan pahala yang besar.

Tafsir

Sesungguhnya orang-orang yang merendahkan suaranya di sisi Rasulullah saw. setelah melatih diri dengan berbagai latihan yang ketat lagi berat, mereka itulah orang-orang yang telah diuji hatinya oleh Allah untuk bertakwa. Mereka telah berhasil menyucikan diri mereka dengar berbagai usaha dan kesadaran dan bagi mereka ampunan dan pahala yang sangat besar.
Diriwayatkan oleh Imam Ahmad dari Mujahid bahwa ada sebuah pertanyaan tertulis yang disampaikan kepada Umar: "Wahai Amirul Mukminin, ada seorang laki-laki yang tidak suka akan kemaksiatan dan tidak pula mengerjakannya, dan seorang laki-laki lagi yang hatinya cenderung kepada kemaksiatan, tetapi ia tidak mengerjakannya. Manakah di antara kedua orang itu yang paling baik?"
Umar menjawab dengan tulisan lagi, "Sesungguhnya orang-orang yang hatinya cenderung kepada kemaksiatan akan tetapi tidak mengerjakannya, mereka itulah orang-orang yang telah diuji hati mereka oleh Allah untuk bertakwa. Bagi mereka ampunan dan pahala yang besar".

Wednesday, 21 October 2009

Sekitar EDX




Shukhairie dengan project sport shoes

Aminudin dan Mat Pa

Hisyam dan Syafie (ETP project: Eco Friendly House)

Bersama DinHo dan Faiz Jalal


Group member: HRM project (Interview with Mr Zamri)

assalamualaikum dan salam sejahtera...

this week mmg week yg hectic, penuh ngan aktiviti, report, exhibition dan byk lagi komitmen yg perlu dibuat..betul skali kata2 Imam Hassan Al Bana.."Tanggungjawab yg kita ada melebihi masa yg kita ada...", sungguh tepat sekali..kadang2 terase berat utk teruskan, tp apabila teringatkan lirik nasyid Harapan padaMu Subur Kembali alunan Ustaz Nazri Johani..lirik2ny begitu menerjah ke dalam hati..ini kerana saat 3 mggu sebelum final exam benar2 mencabar..di tambah dgn final year project yg masih lagi tidak ke mana di sebabkan device incompatible..ya Allah mudahkanlah pekerjaan hambaMu ini...

apapun, pagi di hari pertama EDX (Engineering Design Exhibition) yg pernah disertai satu ketika dulu dan tidak utk project FYP ni...alhamdullillah, dapat melihat adik2 dan sahabat2 yg lain sudah menjadi suatu kegembiraan dan sumber kekuatan kepada diri sendiri..

wassalam

Saturday, 17 October 2009

Rindu...






salam..smlm yg lepas dapat berita akhirnya kakak ku Liyana dan keluarga akan balik ke kelantan setelah beberapa tahun di Tawau, Sabah...alhamdulillah, permohonannya dan Abg Li akhirny dijawab oleh kementerian walaupun Abg Li terpaksa sedikit lambat berpindah ke kelantan berbanding kakakku yg akan pulang pada Hari Raya Korban nanti...

Kepulangan mereka sekeluarga bersama Rifqi dan Iffah Humaira pasti akan ku sambut..udah beso budak2 tu..seperti gambar2 yg di attach di bawah...wassalam

Saturday, 10 October 2009

Doa hamba

Ya Allah Ya Tuhanku,
Engkau perkuatkanlah iman di dadaku,
Jauhkanlah aku dari penyakit2 hati,
Jauhkanlah aku dari riak,ujub,takabbur dan menyombong diri,
Jauhkanlah aku dari alpa mengingatiMu.

Ya Tuhan Yang membalik balik akan hati hambaNya,
Tetap teguhlah aku pada apa yg baik buatku,
Jauhkanlah aku dari sifat ragu2 dan berputus asa..

Amin Ya Rabbi Alamin..

Thursday, 8 October 2009

Hancur!!!

salam..pagi ini tibe2 rumate naik angin setelah mesej yg diterimanya dari seseorang yg pernah diziarahi dulu...setelah mengetahui hal sebenar barulah aku naik angin sekali..hancur UM...(sambung sendiri)..yg pelikny berita hanya terbit di Harakah, dan tidak di mana2 berita lain,menjadikan darah berselirat di setiap urat dan sendi...cukup2 lah tu..

berikut adalah berita yg dipetik dari harakahdaily::

Markas Pemuda PAS diceroboh, petugas ditetak

Nazri Abdullah
Thu | Oct 08, 09 | 9:56:04 am MYT

BAGAN PINANG, 8 Okt: Lebih enam orang petugas Dewan Pemuda PAS (DPP) dipukul dan ada yang ditetak dangan parang oleh sekumpulan lelaki ketika sedang bertugas di beberapa tempat termasuk di markas induk DPP di Bagan Pinang.

Dalam kejadian jam 3.30 pagi tadi, sekumpulan 20 lelaki bermotosikal dipercayai penyokong BN telah menyerbu dan menceroboh markas induk DPP dan menumbuk petugas yang berada di situ.

Selain ditumbuk, pemuda PAS terbabit juga dihalau keluar meninggalkan markas itu.

Turut difahamkan ramai lagi petugas PAS di pukul malah ada juga yang dikejar dengan parang hingga ke rumah.

Seorang Exco DPP, Suhaizan Kayat yang maklum berkenaan kejadian tersebut berkata, penyokong Umno BN terbabit tidak berpuas hati kerana mandakwa pemuda PAS telah menjatuhkan bendera dan kain rentang parti mereka.

"Mereka tuduh kita jatuhkan berndera dan poster Umno BN. Mereka semua datang ke markas induk, terus tumbuk petugas kita bertubi tubi. Bayangkan dari luar mereka tumbuk sampai la ke dalam markas," ujar Suhaizan yang juga Ketua Penerangan DPP.

Kejadian sama juga berlaku di beberapa lagi markas pemuda yang lain, namun semua bukti dan maklumat lengkap sedang dikumpulkan.

(GambarSalah seorang mangsa yang ditetak dengan parang)

Suhaizan juga kesal di atas kejadian itu menganggap penyokong Umno BN tersebut bertindak membelakangi undang-undang.

"Sepatutnya kalau ada bukti, buat lah laporan Polis, bukannya datang serang macam ni," katanya.

Ekoran kejadian tersebut, DDP telah mengarahkan semua pemuda di seluruh negeri datang ke Bagan Pinang hari ini bagi membantu gerak kerja kempen di sini.

Satu taklimat khas kepada pemuda yang hadir akan di adakan malam ini di markas induk mereka.

"Kita arahkan semua pemuda seluruh negeri datang bantu kita di sini, kita bukan nak buat kacau, tapi kita nak berkawal untuk keselamatan," ujar Suhaizan lagi.

Mereka juga yakin tindakan penyokong Umno tersebut sebgai terdesak dan cuba memerangkap pemuda PAS agar bertindak agresif bagi dijadikan modal kempen mereka.

"Kita yakin, ini satu provokasi dan perangkap mereka. Modus operandi sama sebelum ini diguna Abdul Azeez, tapi nampaknya tak berjaya. Jadi ini dia agenda mereka seterusnya," ujarnya lagi.

Dalam perkembangan lain, seorang saksi mendakwa dia melihat kumpulan samseng tersebut menggunakan senjata semasa melakukan serangan di beberapa tempat lain.

"Saya nampak mereka guna kayu, topi keledar, pedang dan senjata lain seperti besi semasa melakukan serangan," dakwa seorang saksi yang tidak mahu namanya didedahkan.

Selain mengoyakkan poster dan kain rentang PAS, samseng terbabit juga dikatakan turut memecahkan cermin dan merosakkan kereta milik penyokong Pakatan.

Harakaydaily bagaimanapun dalam usaha mancari kesahihan maklumat tersebut.

Berikutan itu DPP akan mengadakan satu sidang media tergempar dai Pejabat Agung PAS Jalan Raja Laut, jam 11 pagi ini.

Sidang media tersebut akan diketuai Ketua DPP Pusat, Ustaz Nasarudin Hassan dan Suhaizan sendiri.

Turut akan didedahkan dalam sidang media tersebut adalah berkaitan maklumat terbaru penyelewengan undi pos.

http://www.harakahdaily.net/index.php?option=com_content&task=view&id=022731&Itemid=85

Tuesday, 6 October 2009

Guru Pembina Bangsa Negara

Inilah lagu buat guru2, bakal yg menjadi guru dan yg sudah bersara dari khidmat sebagai guru..

Tribute to my brother, Baihaqi yg kini berada di Maktab Perguruan Batu Lintang, SArawak..all the best...

Bersedia melangkah megah
Walaupun sukar baktiku curah
Demi mu ibu pertiwi
Sumpah ku lafaz janji kukota

Berikrar eratkan bangsa
Kukuhkan cinta kepada Negara
Berjasa terus berjasa
Menyebarkan ilmu tiada batasnya

Guru Pembina Negara Bangsa
Gagah perjuangkan visi Negara
Bangunkan jiwa yang pelbagai rupa
Demi agama dan nusa tercinta

Guru Pembina Negara Bangsa
Tetap Unggul senadakan suara
Sehaluan menggapai matlamatnya
Cemerlang dan gemilangkan Malaysia

Sunday, 4 October 2009

Dingin di pagi hari

Oh Tuhanku,
Aku bukanlah ahli syurga,
Juga tak mampu menahan siksa neraka,
Kabulkan taubat ampuni dosa-dosaku,
Hanyalah Engkau pengampun dosa hambaMu,
Dosa-dosaku tak terhitung bagai debu,
Ya Illahi terimalah taubat2 ku,
Dosa-dosaku makin bertambah Ya Illahi,
Hamba yg berdosa menangis hiba menyembahMu,
Mengaku menyeru dan memohon ampunanMu.....


Setiap pagi pagi akan terjaga dan terngadah,..dosa2 yg bertimbun itu menghantuiku, jauh sekali utk mengulangi lagi..bila terfikir balik akan segala amanah yg diberi, berat sungguh utk aku teruskan perjalanan ini..Ya Allah, berilah aku kekuatan di dalam hati sanubariku..Ya Illahi terimalah setiap rayuan taubatku..kiralah apa yg aku lakukan sebarang mujahadah di jalan Mu...jauhkan aku Ya Rabbbi dari sifat riak, ujub dan takabbur..jauhkan aku dari penyakit2 hati itu..amin Ya Rabbi Alamin...

Monday, 28 September 2009

Gambar2 raya











Alhamdulillah..seorang demi seorang..anda?

salam eid mubarak...

seminggu bercuti hari raya dan cuti mid sem tahun ini amat2 bermakna buat sy..banyak benda yg telah dibuat sepanjang berada di rumah hingga x sempat utk keluar merantau keluar kelantan seperti yg dibuat sahabat2 lain dlm Kembara Raya mereka..

raya pertama seperti biasa, Soalt Sunat Aidil Fitri, Bersalaman dgn mak n ayah, dapat duit elaun raya(duit raya la), ziarah kubur, makan nasi kegemaran (nasi dagang sampai 5 pinggan time raya pertama), ziarah umah saudara mara dan sahabat2 sekitar rumah...


raya kedua ziarah sahabat PCB Choyi, Sufian Omar dan Mat York. asalnya saja nk jumpa Choyi yg sudah setahun tidak bertemu..makin sihat kawan kite tu, anak buah pun makin ramai..alhamdulillah..

hari raya ketiga, balik kampung bersama keluarga, ada kenduri aqiqah..dari pagi sampai tgahari, melapah daging dan masak gulai kawah seperti biasa tugas sy bersama adik2 dan org kampung..akhirnya dapat lagi main api dan berpanaas di tgh hari...apapun, dapat jumpe sepupu yg dah berjanggut or bermisai..masing2 da makin dewasa nampaknya..huhu

hari raya keempat, ziarah mahligai abu zarin..asalny pagi tu sy pegi tukar tayar kereta yg dah botak..mujur dapat money injection dari ayah, kalo tak mau rm 200 abes duit..kemudian ke pasaraya baru di kubang kerian, Nirwana Maju..tengah2 queue nk bayar barang2, abu zar call ajak ziarah Ustaz aziz (Ustaz di sains machang dulu) ..tanpa membuang masa terus ke rumah abu zar,..sampai2 dapat tau rupenya ustaz ada masjlis pertunangan anaknya arini..so, cancel plan A la..tibe2 terfikir nk berjalan2 di Chengal, umah saudara mawardi yg cuti (currently study in Japan)..di rumah madi, jumpe lak mamat tuyup and mat toy..dan tibe2 pula terlintas utk ziarah umah Ustaz Ramli (murabbi sy di sains machang) yg sudah 5 tahun tak bertemu sejak beliau bersara dari berkhidmat di smach...akhirny, dpt tau kat mane rumah ustaz, dekat Nilam Puri, belakang rumah Mak Jah (saudara sebelah nenek)..kecikny dunia ni...

hari raya kelima, sepupu sy adakan majlis kesyukuran atas perkahwinanny dengan org kubang kerian...alhamdulillah, berakhir juge zaman bujang member tu..moga dimurah rezeki..dan sepeti biasa, kalo ade kenduri di kalangan keluarga, masing2 akan turun jadi pembantu (Jong kako, tukang buat air, tukang basuh pinggan, tukang tambah laut, team melapah daging dan team chef2 handalan)..memang penat, tp berbaloi-baloi..

hari raya keenam, satu hari menghabiskan masa bersama-sama sahabat2 sains machang utk menghadiri Majlis Walimatuurus M Sufian Omar di PCB sekali lagi..konvoi bersama abu zar, nurdeen, pok loh, melat, teacher yus dan pok jak squad..dapat jumpe raja sehari yg dalam diam2 ubi berisi..alhamdulillah, bak pinang dibelah dua..tahniah diucapkan..

selepas solat asar di masjid pcb (tak ingat ape namenya), kami bertolak ke rumah ustaz aziz di Paya Rambai, rumah ustaz pun first time jgak lepas 5 tahun x jumpe..fuh, boleh tahan rumah ustaz..dari rumah ustaz kemudian ke rumah teacher yus (sekadar nk kenal rumah je)..then, memandangkan da masuk maghrib, kami solat di surau kawasan umah abu zar,..selesai solat, sempat pulok abu zar menjamu kami dengan biskut raya di taman tergantung rumahnya..alhamdulillah..sempat bincang dua tiga benda..

akhirny, dlm jam 8.15 mlm, sy dan pok jak konvoi ke rumah masing2..sahabat2, jumpe lagi..lepas ni sape la pulak yg akan ke jingjang pelamin..wassalam

Saturday, 12 September 2009

Sahabat

Prof. Abdullah Hasan pernah memberitahu saya, “Sahabat yang sejati ialah sahabat yang kita kenali semasa kita tidak punya apa2. Contohnya sahabat yang kita kenal semasa sekolah, di mana kita dan dia berkawan bukan kerana apa2 kepentingan. Jagalah sahabat itu dengan baik kerana merekalah yang sanggup susah senang bersama tanpa mengharapkan apa2 imbuhan.”

Tidak hairanlah semakin berjaya kita dalam kehidupan dunia semakin sunyi kita dari sahabat sejati. Semakin tinggi status sosial kta semakin mudah kita terjebak dengan dosa dan kesalahan kerana sahabat yang sanggup memberi nasihat semakin tertinngal di bawah.


Thursday, 27 August 2009

Nantikanku di batas waktu..Edcoustic

Dikedalaman hatiku tersembunyi harapan yang suci
Tak perlu engkau menyangsikan
Lewat kesalihanmu yang terukir menghiasi dirimu
Tak perlu dengan kata-kata

Sungguh walau kukelu tuk mengungkapkan perasaanku
Namun penantianmu pada diriku jangan salahkan

Reff :
Kalau memang kau pilihkan aku
Tunggu sampai aku datang nanti
Kubawa kau pergi kesyurga abadi

Kini belumlah saatnya aku membalas cintamu
Nantikanku dibatas waktu

Wednesday, 26 August 2009

My Final Year Project II (testing current transducer at lab)

Second testing on Current Transducer since the first testing seems to have errors (Thank you to Mr Saiful Azrin-Supervisor for advices)


Result: Input & Output Vdc (-2.3V)

Result: Input & Output Sin waveform (V=5V & Freq=10Hz)

Result: Input & Output Vdc (2.3V)

POwer supply

Oscilloscope & its probes


Function generator & probe



Decade resistance box (Power resistor)

Sunday, 23 August 2009

SAlam Ramadhan

assalamualaikumm...

Ahlan wasahlan ya Ramadhan!!itu lah yg tertentera di kebanyakan status Gtalk n YM sahabat2..maklumlah Ramadhan sudah menjelma lagi..dan status itu sudah biase dilihat di mana2..masjid pula kini tidak lagi lekang..bila malam menjelma terutama waktu maghrib n isyak kini ibarat waktu solat Jumaat..parking kereta full dan ramai2 g masjid..alhamdulillah..semoga diteruskan..

Bulan Ramadhan menyaksikan umat Islam kembali kuat dlm ibadah dan iblis syaitan dikurung/diikat dari menganggu hamba Allah bernama insan..namun, perlu diingat, di dlm diri insan masih ade satu lagi unsur iaitu Nafsu,,..

pernah sorg ustaz mengatakan bahawa nafsu ini ibarat komputer..dan syaitan adalah virusnya yg beroperasi secara online (backdoor virus)..apabila diletakkan suatu filter atau peranti yg dapat menghalang keaktifan virus ini..maka komputer akan terselamat dari virus ini..namunn, ade sesetenga virus berupaya utk mencipta suatu software or folder tanpa sedar pemiliknya..yg menjadikan virus itu kembali aktif bila2 masa sahaja apabila tiada lagi peranti yg menghalangnya..

Kalo dibandingkan dengan nafsu dan syaitan, nafsu akan terdidik dgn hasutan syaitan..dan apabila syaitan iblis dikurung di waktu Ramadhan, anak didik atau nafsu yg telah di install kan oleh programmer syaitan iblis akan menjadikan insan masih lagi membuat kemungkaran di bulan suci ini..

dengan itu, same2 lah kite bermujahadah utk melawan kehendak nafsu yg berlebihan di bulan ni agak dpt mentarbiyyah diri ini utk menghadapi masa2 mendatang...

Friday, 21 August 2009

The Tree..

This video is obtained from www.15malaysia.com..what a nice one..it is about the spiritual leader of Kelantan Tuan Guru Nik Abdul Aziz about simple and profitable activitiy in our life..watch the video for more information..wassalam


video

Tuesday, 28 July 2009

Semua tentang Kita..buat sahabat

Waktu terasa semakin berlalu
Tinggalkan cerita tentang kita
Akan tiada lagi kini tawamu
Tuk hapuskan semua sepi di hati

Ada cerita tentang aku dan dia
Dan kita bersama saat dulu kala
Ada cerita tentang masa yang indah
Saat kita berduka saat kita tertawa

Teringat di saat kita tertawa bersama
Ceritakan semua tentang kita

Ada cerita tentang aku dan dia
Dan kita bersama saat dulu kala
Ada cerita tentang masa yang indah
Saat kita berduka saat kita tertawa

Tuesday, 21 July 2009

BErmulanya sem

Mana silapnya arah yang aku jejaki
Yang ku temu hanya pintu sepi
Dalam keriuhan ku rasakan kekosongan
Jiwaku dahaga kasih sayang.

Masih tak bertemu yang kucari dulu
Hati masih berlabuh
Dalam langkah perjalanan terkeliru
Hilangnya arah tuju.

Sungguh lama terpisah pandangan
Sejak detik akhir pertemuan
Jauh meninggalkan diriMu dan diriku
Terpisah bersama waktu.

Sejauh mana sekalipun aku berlari
Ingatan padamu menghantui
Aku tak mengerti dan tidak ku mampu lagi
Menahan gelora hati ini.

Ingin ku kembali ke jalan yang dulu
Aku rindu padaMu
Moga dibukakan semua pintu-pintu
Untuk ku bersama rahmatMu.

Ingin aku mendaki semula
Tangga-tangga ke pintu bahagia
Mencari cahaya cinta yang sebenarnya
Antara aku dan Dia.

Monday, 22 June 2009

Learning how to use ACDsee Pro Photo Manager

assalamualaikum..the following pictures were edited using ACDsee Pro Photo Manager::




Pic 1: Original picture (darker)







Pic 2: Zoomed picture (some adjustments on the light setting)


Pic : We can easily change the colour of pictures

Pic 4: Add some words also can be done instantly

Tribute to:: Sahabat2 (Afnan,Hidzir,Hisham,Radzif,Hanafi) - Skuad J-Bon
Venue: Pulau Pangkor